Säsongsbyte – dimman i mötet mellan vinter och vår

dimma i möte mellan vinter och vår

Möte mellan vinter och vår, kyla och värme har kolliderat. Under veckan har dimman legat tät över stranden. Jag har gått in i dimman och upptäckt välbekanta miljöer på ett för mig nytt sätt. Fördelen med att röra sig ute i årstiderna är att inget någonsin förblir riktigt detsamma, varje dag en ny upplevelse.

tankar om oklar framtid

Jag har sett stranden i snöstorm och översvämning, liksom jag har sett den i de vackraste solnedgångsfärgerna. På sätt och vis har jag också börjat leva med säsongerna. Mitt år, och egentligen hela min tillvaro, har därmed blivit cyklisk. Skiftningarna till trots är det mycket som förblir sig likt. Jag har hittat mina små platser, en uggledunge eller scillaglänta, som åter lever upp när det så är dags.  

framtiden ligger i dimma tankar

Att jag reflekterar över årstiderna och deras växlingar har delvis med temat på bloggutmaningen Fem en fredag att göra. Veckans tema är ”Säsongsbyte”, och eftersom jag lovat mig själv att göra några bloggutmaningar i mars passar jag på när jag har varit med om just säsongsbyte i veckan.

Fem en fredag – fem frågor och svar om Säsongsbyte

1. Vad är det bästa med att årstiden ändras till vår?

Ljuset, de längre dagarna. Blommorna. BLOMMORNA! Jag behöver inte så mycket mer än vackra blomster som jag kan fota för att känna att dagarna är meningsfulla. Men visst, ljusa och längre dagar ger mig en känsla av att jag har tid att ge mig ut på mina fotovandringar.

2. Gör du en vårstädning?

Dessvärre storstädar och -röjer jag inte på det sättet. Jag borde dock göra det, då jag älskar att ha ett rent och prydligt hem. Har jag blivit för trött och bekväm för exempelvis en vårstädning? Ja, alldeles säkert.

3. Vad har du planerat för sommaren?

Jag gör inte upp planer som ligger för långt fram i tiden. Livet har inneburit tvära kast under en lång tid och jag har landat i att jag kanske inte måste ha stora planer för att ha en meningsfull tillvaro. I stället försöker jag ta en dag i taget och vara tacksam för det just den dagen ger.

4. Vad skulle du vilja göra i sommar?

Kanske är detta ändå en sorts plan: Jag brukar köpa sommarresekort med kollektivtrafiken där jag bor. På så sätt kan jag resa när jag vill genom landskapet. Ett sådant resekort ger den flexibilitet jag villhöver. Min erfarenhet från förra sommarens planlöshet är att jag var med om fina saker ändå. Exempelvis gick jag och Christoffer en veckas keramikkurs tillsammans, något som vi bestämde oss för i sista minuten och för att det kändes rätt där och då. Sedan har jag mitt vanliga strövande, får se var fötterna för mig när jag får feeling för det. Egentligen skulle man ju bara gå utan någon som helst riktning och se var man hamnar.

5. Finns det populära sommarturistmål där du bor?

Jag bor i Varberg, ett av Sveriges största turistmål sommartid. Det finns både för- och nackdelar med det, faktiskt. Stränderna är alltid lika välbesökta. Så även Strandpromenaden och Fästningen. Och centrumet. I Varberg har vi fortfarande torgdagar varje onsdag och lördag, och på sommaren exploderar besöksantalet. Jag dras sällan med i turistvimlet, för innerst inne föredrar jag lugnet i våren och försommaren. Det är en tid när jag får ha stränderna nästan för mig själv.

10 kommentarer

  1. Nej, men det kräver en hel del övning att leva mer i nuet. Åtminstone har det gjort det för mig. Jag blir allt bättre på det MEN har en lång väg kvar, misstänker jag.

 1. Hej, vet du, nu skäms jag en aning, men jag har aldrig varit i Varberg…Göteborg har jag besökt några gånger, men södra delen av landet är alltför outforskat måste jag tillstå.
  Jag håller fullkomligt med dig om att en en meningsfull tillvaro varken kräver större planering eller storvulna planer. Jag tar oftast dagen som den kommer, sen får man ibland uppleva förväntan i forma av guldkorn , men vardagen räcker gott!

  1. Så är det för mig, men i de norra delarna i stället. Jag har inte varit norr om Uppsala, vilket känns märkligt. Hoppas du får chans att upptäcka södra Sverige någon gång!

   Jag upplever det som att förundran och överraskningar kommer oftare ju mindre jag försöker planera in saker och tänka storslaget framåt. Det är en bonus som jag inte kunnat föreställa mig, jag som trott att man måste se till att saker händer för att de ska hända. Livet är en evig skola!

 2. Varberg är för en Boråsare/Sjuhäradsbo som en andra hemstad, kanske på gott och ont för er Varbergare. 😉
  Så den stan och Falkenberg har jag varit mycket i under mina nu 67 år.

  1. Haha, men vad hade vi varbergare gjort utan er boråsare? Ni är en lika viktig del av staden som vilken invånare som helst. Blir kanske lite mycket gnäll om turisterna emellanåt. 😅 Har du någon favoritplats i Varberg?

 3. Vilka härliga bilder du har på bloggen! Mycket fint att titta på. Ljuset är det jag längtar efter till våren och värmen. Tyvärr har värmen inte riktigt kommit till oss ännu, då det blåser halv storm ute men snart så kanske det blir varmare igen! Ha en fin helg!

  1. Tack, snälla, vad glad jag blir! Hoppas värmen och våren kommit till er. Varberg ligger åter i ett snötäcke. Förhoppningsvis blir det mycket vatten i marken så att växterna kommer trivas bättre den här sommaren.

 4. Jag växte upp i Borås och var i Varberg så gott som varje sommar. En mycket fin sommarstad!
  Skönt att ta en dag i taget och inte ha för stram planering.
  Vackra dimbilder!
  Ha det bra!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: